案例详情 / Case Details
莲邦广场艺术中心
分享到:
案例详情


基本信息


用地位于珠海横琴特区横琴岛北角,紧邻十字门商务区,用地东北面紧邻出海口,享有一线海景,景观资源丰富;与澳门一海之隔,更可观澳门塔、美高梅、新葡京等澳门地标建筑;东面距氹仔经200米,地理位置优越。

The site is located at the North East corner of Hengqin Island in Zhuhai,within close proximity of the Shizimen Commercial District.The site’s North East is in close with the sea and enjoys excellent sea view and view resources.The site is only separated Macau by a river and enjoys the view of landmark of Macau such as the Macau Tower,MGM and the Grand Lisboa.Taipa is 200m to the north of the site and it is situated on an excellent location.

整体项目从“绿色”、“生态”、“未来”着三个方向出发规划。从建筑规划设计阶段开始,通过对建筑的选址、布局、绿色节能等方面进行合理的规划设计,从而到达能耗低、能效高、污染少,最大程度的开发利用可再生资源,尽量减少不可再生资源的利用。与此同时,在建筑过程中更加注重建筑活动对环境的影响,利用新的建筑技术和建筑方法最大限度的挖掘建筑物自身的价值,从而达到人与自然和谐相处的目的。


We came to scheme originally the overall program  from the principle of green,ecology and future.Starting at the period of architecture plan,the designer arranged reasonably the site,layout and energy conservation of the building as to meet the demand of low power consumption,high efficiency and low level of pollution.Simultaneously to exploit renewable resources at most and decline the use of non-renewable resources to the least.To be dedicated to the impact of the procedure of constructing on surroundings in context.To utilize new construction technology and technique in the project to excavate the value of the architecture itself at maximum,end up with the consequence of harmonious relation between human and nature.


建筑概念设计


整体建筑造型以“鱼”为创意,采用覆土式建筑形式,整个建筑与周边环境融为一体,外观像一条纵身跃起的鱼儿。该建筑与周边环境充分融合,覆土式建筑形式可供市民从斜坡步行至艺术中心顶部休闲娱乐,且同时可观赏到珠海、澳门景观。建筑中心区域通过通透屋顶的处理,建立室内外的灰空间,从视觉上形成室内外一体景观,做到了室内、室外的充分结合。建筑周边结合园林绿化设计,通过水景过渡及雕塑、装置艺术品等的设置,增加艺术氛围,形成滨海的、艺术的、人文的、自然的公共休憩场合。

雨水回收:通过采集屋面雨水和地面雨水统一到达地面雨水收集中心,经过雨水过滤再利用输送给其他用途,如卫生间用水、景观用水和植被灌溉。

能源回收:建筑外墙体通过使用能够反射热量的低辐射玻璃,尽可能多的引进自然光,同时减少人造光源。建筑覆土式设计采用自然草坪,在一定程度上形成局域微气候,减少热岛效应、隔热保温,能够高效的促进室内外冷热空气的流动,降低室内温度到人体接受范围。


Inspired philosophy of the outline from fish,the building was constructed in earth-covering form to occupy the roof extending to the ground.Hypostatic union with the surroundings makes it hard to distinguish the demarcation line.The central area of the building was made translucent to develop grey space connecting interior and external in resulting to form integration visually.To make the most use of surrounding landscape design including the installation of sculptures and artworks to work as transition to enhance artistic sense.Ideally result in developing a public recreation site with coast,art,humanity and nature.

Rainwater Collection:collected rainwater on the roof and ground together to arrive at surface collection center goes through filtering system to meet the other purposes such as toilet,landscape and irrigation.

Energy Conservation:The exposed walls are occupied with low-E glass capable of reflecting heat and lead to import natural lighting at most and reduce the use of artificial lighting.Earth-covering design with real grass brings out topical microclimate ending up with the reduction of heat island effect and perseverance of warmth.


“室 内 是 建 筑 的 延 伸”


首先考虑建筑外观以及建筑形态,在达到审美和功能性需求之后,把建筑的材料、造型语汇延伸到室内,并把自然光及风景引进室内,将室内各个楼层紧密联系,人文环境相互律动,是室内空间的节奏。

Important before all,the designer took the architectural appearance and form into consideration.After that,extend materials and design conception inheriting from the entire architecture to the interior.To invite nature lighting and views into the interior and connect respective floors intensively.Keeping the interchange between human and environment acts as rhythm of interior space.


动线安排


室内部分共分为两层-展示区域和办公区域,客户在销售人员的带领下首先会经过一条长长的走廊,到达主要区域,在这里阶梯式分布着模型区域、开放式洽谈区域、水吧台以及半封闭式洽谈区域。在硕大的类似于窈窕淑女小蛮腰的透光薄膜造型下,这里可以纵观整个综合体项目的规划3D模型台。阶梯式布局采用左右对称设计,左边上、右边下,一路上都可以领略到窗外的风景。靠近澳门的这一面,采用全落地式低辐射玻璃,在满足光照的前提下,可以很好地领略澳门的风景。绕着一个全透明的类似于椎体的玻璃橱窗-这里也是整个不规则建筑体最高处,达到12米高度-可以到达2层区域的办公区域,在挑高层那一侧可以清楚的看见一层的主要工作区域。通过圆柱形玻璃体内侧的弧形楼梯可以到达建筑的屋顶,澳门和横琴的景色尽收眼底。


所获奖项:


2016IF Design Award(德国IF设计大奖)

2015澳门国际设计展 国际设计大师奖

2015金堂奖年度评选售楼处/样板间年度最佳设计奖

2015 Inside World Festival of Interiors(新加坡)类别提名

2015 APDC 亚太室内设计精英邀请赛商业空间类金奖

2015 CIID中国室内设计大奖银奖

2015 SBID International Design Awards(英国)SBID国际设计大奖赛提名

2015 FX International Interior Design Awards(英国)FX国际室内设计大奖赛提名

2015 Leaf Awards 提名

2015加拿大Grands Prix Du Design 商业空间类金奖